donderdag 15 maart 2012

Een paar uurtjes die een groot verschil maken...


We zijn alweer dik een maand druk aan het werk in wijkcentrum De Zaaier. Met ´we´ bedoel ik, mijzelf en de andere teamleden (Robert, Silvana, Dora en sociaal werkster Eliane). Zoals sommigen van jullie misschien meegekregen hebben in onze laatste nieuwsbrieven, is Caio praktisch gestopt bij ABBA en werkt hij nu bijna full-time voor een Christelijke boekenuitgeverij hier in de stad. Ons team is dus wat kleiner dan vorig jaar, wat betekent dat we het aantal kinderen & tieners ook wat hebben moeten terugschroeven. Het zijn er nu rond de 80, wat alsnog een flink grote groep is! 


Om nog even terug te komen op Caio´s werkzaamheden: hij werkt nu 6 uur per dag voor Vida Nova, één van de grotere Braziliaanse, christelijke boekuitgeverijen en hij doet op dit moment vooral veel correctiewerk van boeken die net vertaald zijn naar het Portugees. In de toekomst hoopt hij zich ook met de vertaling van boeken vanuit het Engels bezig te houden. Hij werkt in zijn eigen ritme, thuis en op vrijwillige basis. 


Zoals velen van jullie wel zullen weten, is hij gek op boeken en theologie, dus deze nieuwe job bevalt hem tot nu toe enorm goed. Naast het werk wat hij doet voor Vida Nova, is hij ook nog wel deels betrokken bij ABBA. Hij helpt één dag in de week mee in het wijkcentrum en is zo nu en dan druk met PR werk, spreken in plaatselijke gemeentes en het ontwikkelen van nieuw PR videomateriaal voor ABBA. 


De activiteiten van het wijkcentrum draaien inmiddels alweer volop en dat betekent voor mij dat ik met name druk ben met het SuperWoman programma voor de tienermeiden, het geven van Engels les op de vrijdagen en het ontwikkelen en aanleren van verschillende leuke manieren van knutselen & creatief bezig zijn. Naast de sleutelhangers in de vorm van kralen beestjes die we al jarenlang fabriceren in Casa Semear, maken we nu ook mooie, patchwork kerstballen voor in de kerstboom (Één van de manieren waarop je wijkcentrum De Zaaier kunt ondersteunen, is door deze zelfgemaakte producten te kopen. Al het geld wordt weer gebruikt voor het werk met de kinderen & tieners). 



En voor de jongste kids proberen we iedere week weer met een ander, creatief idee op de proppen te komen, zodat ook zij lekker creatief bezig kunnen zijn en ondertussen de mogelijkheid krijgen om van alles te leren: knippen, plakken, tekenen, kleuren en vormen herkennen etc. 

Schildpadden maken met de kleintjes!

Ik ben het SuperWoman programma dit jaar begonnen met een terugblik op 2011: wat waren voor jou hoogtepunten in 2011? De antwoorden van de meiden verrasten me enorm en maakten me er duidelijk van bewust hoe belangrijk onze rol, de rol van wijkcentrum De Zaaier, is in hun levens! 95% van de antwoorden hadden te maken met activiteiten in en rondom het wijkcentrum! Toen ik de meiden uitdaagde om verder te denken dan wijkcentrum De Zaaier was hun antwoord kort maar krachtig: buiten het wijkcentrum om maken we niets gaafs mee wat de moeite waard is om te herinneren! De hoogtepunten van hun jaar zijn de bijeenkomsten van SuperWoman, het tienerkamp in Juli, het slaapfeest en de kerstdienst! 




Soms vragen we ons wel eens af of onze aanwezigheid in deze wijk, in de levens van deze gezinnen en kinderen wel enig effect heeft, enig verschil maakt... Het lijkt zo weinig wat we doen... die paar uurtjes in de week dat ze in het wijkcentrum zijn en we hen kunnen begeleiden, onderwijzen en er voor ze zijn... De rest van de week leven ze in een context die zo negatief is, zo vernietigend, zo vol van geweld, harteloosheid en gevaren. En dan lijkt het vaak alsof die wereld een veel sterkere invloed op hen heeft dan datgene wat wij ze meegeven in die paar uurtjes per week... 


Maar wat is het geweldig om te zien dat God die paar uurtjes per week gebruikt om hun levens te beinvloeden, te veranderen! Het zijn net kleine lichtpuntjes van liefde, aandacht, vriendschap, harmonie en blijdschap die wel degelijk hun impact hebben op deze kinderlevens! Hoe belangrijk is dan een glimlach, een warme beker koffie met melk, een simpele vraag: Hoe is het met je?, of een omhelzing aan het einde van de middag voordat ze weer naar huis gaan. Het zijn de kleine dingen die een verschil maken, een groot verschil! Ook al lijkt dat soms niet zo, ook al zijn we ons daar niet altijd van bewust. God wil ons gebruiken, dat is geweldig! Ik bid dat Hij mij, ons, dit jaar zal kunnen gebruiken om verandering te brengen in de levens van vele kinderen & tieners. Tot Zijn eer, niet de onze... en voor Zijn koninkrijk. 






Veel liefs en Gods zegen!



Caio & Dorothee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten